TÖNKÖLYBÚZÁS KENYÉR Kizárólag teljes kiőrlésű lisztből, élesztő nélkül – és nagyon finom Elkészítési ideje: 45 perc Hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt 1 púpozott kávés (legkisebb) kanál só 1 púpozott kávéskanál szódabikarbóna 4 dl víz (langyos) 8 evőkanál olvasztott zsír 1 evőkanál olvasztott zsír a sütőforma kikenéshez Egy tálba belemérem a lisztet, a sót, a szódabikarbónát, és összekeverem a kanállal. Beleöntöm a vizet és a zsírt, majd jól összekeverem, összegyúrom. Amikor összeállt a tészta, a gyúrást a gyúródeszkán folytatom. Csak addig gyúrom, amíg a tészta szépen összeáll, és már nem ragad. Ha ragad, szórok rá lisztet, összegyúrom, és ezt addig ismétlem, amíg nem ragad a tészta. Ha nem lehet gyúrni, mert túl kemény a tészta, szétmorzsolódik, hozzáöntök egy kis vizet (fél deci), és összegyúrom, ezt addig ismétlem, amíg a tészta jól gyúrható lesz, de nem ragad se a kezemhez, se a gyúródeszkához. (Ha nincs gyúródeszka, a lemosott asztalon vagy konyhapulton is meg lehet gyúrni.) (A tészta akkor jó, ha összeállt a tészta, nagyjából mindenhol egyformán néz ki.) A maradék zsírral tollal kikenem az őzgerinchez hasonlító tortaformát, beleteszem a tésztát, és már rakom a sütőbe. Nem kell előmelegíteni, közepesnél kicsit nagyobb lángon (8 fokozatnál az 5 és 6 között) 30 percig sütöm, ha kemény kenyérhéjat szeretnék, akkor még további fél órát is süthetem. Villanysütőben is ugyanígy kell elkészíteni. SeKa
|